Antidoping

Mezinárodní soutěže Mistrovství Evropy a Mistrovství světa v surfingu i paddleboardingu podléhají antidopingové kontrole závodníků.

Otázka dopingu se ale netýká pouze závodníků na vrcholných soutěžích, zasahuje i do řad mládeže nebo sportující veřejnosti. A proto je dobré se v této oblasti vzdělávat.

Pro naše trenéry a atlety můžeme doporučit vzdělávávní prostřednictvím Českého Paralympijského Výboru nebo International Surfing Association. Hlavní českou organizací pro vzdělávání a osvětu je Český Antidoping. Všechny tyto organizace pořádají e-learningové programy nebo webináře, které bývají většinou i zdarma.

Mobilní aplikace Čistý sport

V nové mobilní aplikaci od Antidopingového výboru si může sportovec zkontrolovat, zda léky, které užívá nejsou mimo povolené látky nebo vyžadují terapeutickou výjimku.

Jak na appku Čistý sport?

  • zadejte “Ostatní sporty”
  • oscanujte čárový kód nebo napište název léku
  • víte, zda je látka povolená mimo soutěž nebo při soutěži
  • zelená = ok, červená = zakázaná látka, oranžová = zajisti si terapeutickou výjimku
  • berete doplňky stravy? můžete skouknout Kolínský seznam níže

Jak zažádat o terapeutickou výjimku?

Objevila se vám v aplikaci oranžová nebo červená a nejste si jisti jak dál? Můžete poslat dotaz na  leky@antidoping.cz nebo použít formulář přímo v aplikaci u daného léku. Klikněte na tlačítko „Odeslat dotaz“ a popište, co potřebujete vědět, abyste si byl jistí.

Doplňky stravy

V mobilní aplikaci nenajdete doplňky stravy. Ty nemusí podléhat kontrolám a může se v nich tak objevovat zakázaná látka. Sportovec se tak může rychle ocitnout v neúmyslném dopingu, což je jedna z nejčastějších forem dopingu.

Kolínský seznam uvádí některé testované doplňky stravy